فهرست مطالب

دانش مالی تحلیل اوراق بهادار - سال چهاردهم شماره 49 (بهار 1400)

فصلنامه دانش مالی تحلیل اوراق بهادار
سال چهاردهم شماره 49 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/22
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدحسین اسدی مشیزی، زهره حاجیها*، سیده محبوبه جعفری صفحات 1-18

    هدف این پژوهش بررسی ارتباط محافظه کاری و مخاطره سقوط قیمت سهام با تاکید بر سررسید بدهی در مراحل چرخه عمر در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای این منظور اطلاعات صورت های مالی 106 شرکت در دوره زمانی 1396-1390 گردآوری شده است. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون چند متغیره با داده های ترکیبی استفاده شده است. برای محافظه کاری از معیار گیولی و هاین و برای مخاطره سقوط قیمت سهام از معیار چولگی منفی بازده سهام استفاده شد.یافته های حاصل از آزمون فرضیه اول پژوهش بیان گر این است که بین محافظه کاری حسابداری و مخاطره سقوط قیمت سهام ارتباط وجود دارد. به عبارتی اعمال رویه های محافظه کارانه منجر به کاهش مخاطره سقوط قیمت سهام می شود. هم چنین یافته های حاصل از آزمون فرضیه دوم پژوهش بیان گر این است که سررسید بدهی بر ارتباط بین محافظه کاری حسابداری و مخاطره سقوط قیمت سهام نقشی تعدیل گر دارد. در مراحل چرخه عمر نیز در مراحل بلوغ و رشد فرضیه های فوق تایید گردید.به عبارتی محافظه کاری احتمال ورود ناگهانی انبوه اخبار بد را به بازار کاهش داده و در نتیجه مخاطره سقوط قیمت سهام کاهش می یابد. هم چنین سررسید بدهی توانایی محافظه کاری را به منظور کاهش مخاطره سقوط قیمت سهام افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: چولگی منفی بازده سهام، سررسید بدهی، محافظه کاری، مخاطره سقوط قیمت سهام
  • حسین امیری*، محمود نجفی نژاد، محمد صیادی صفحات 19-40
    با توجه به اینکه سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار با ریسک همراه است، بنابراین اندازه گیری آن از مهم ترین موضوعات نزد سرمایه گذاران می باشد. پژوهش حاضر به اندازه گیری ریسک با معیار سنجش ارزش در معرض خطر می پردازد. در این مطالعه ارزش در معرض ریسک، با استفاده از مدل های GARCH، APARCH و GJR با توزیع های نرمال، تی استیودنت، تی استیودنت چوله و لوی (شامل توزیع معکوس گاوسی نرمال (NIG) و توزیع هذلولی تعمیم یافته (GHyp)) تخمین زده شده است. در این تحقیق ریسک شاخص کل و شاخص صنایع شیمیایی بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 05/01/1392 تا 28/12/1398 مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل گارچ با توزیع لوی و مدل GJR با توزیع لوی و Skewed-t در بین سایر مدل ها از دقت بیشتری برخوردار است. لذا پیشنهاد می گردد که مدیران پرتفوی در صنایع مختلف با استفاده از مدل های فوق به صورت روزانه، هفتگی و یا ماهانه، حداکثر زیان محتمل پرتفوی موجود خود را برآورد نموده و اقدامات مقتضی را برای مصون سازی پرتفوی از چنین زیان هایی انجام دهند.
    کلیدواژگان: ارزش در معرض خطر، مدل گارچ، توزیع لوی، مدیریت ریسک، بورس اوراق بهادار تهران
  • نفیسه تقی زاده، محسن حمیدیان*، نوروز نورالله زاده صفحات 41-56

    در پژوهش حاضر به بررسی اثر تعدیلی توجه و مشارکت سرمایه گذاران بر رابطه بین بازده اولیه و واگرایی نظرات سرمایه گذاران شرکت های دارای عرضه عمومی اولیه پرداخته شد که برای این منظور تعداد 124 شرکت دارای عرضه اولیه عمومی در دوره زمانی بین سال های 1385 الی 1396 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها در گروه پژوهش های توصیفی- پس رویدادی قرار دارد که برای بررسی فرضیه ها از نرم افزار Eviews8 بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده در این مطالعه نشان می دهد در مجموع توجه سرمایه گذاران دارای اثر منفی و معناداری بر رابطه بین بازده اولیه سهام و تفاوت دیدگاه های سرمایه گذاران دارای عرضه اولیه عمومی سهام می باشد و هم چنین، مشارکت سرمایه گذاران خرد دارای اثر مثبت و معناداری بر رابطه بین بازده اولیه و تفاوت دیدگاه های سرمایه گذاران دارای عرضه اولیه عمومی می باشد.

    کلیدواژگان: واگرایی نظرات، توجه و مشارکت سرمایه گذاران، عرضه عمومی اولیه
  • ثمینه قاسمی فر، ابوالفضل شاه آبادی*، شمس الله شیرین بخش، میرحسین موسوی، اعظم احمدیان صفحات 57-74

    نظر به این که قسمت عمده تامین مالی بخش های دولتی و خصوصی از بخش بانکی کشور صورت می گیرد؛ حفظ ثبات و جلوگیری از بروز بحران در نظام بانکی از اهمیت به سزایی برخوردار است. هدف این پژوهش شناسایی بحران بانکی به کمک شاخص استرس بانکی در اقتصاد کشور برای بازه زمانی 1387- 1398 است. شاخص استرس بانکی بهترین معیار برای ارزیابی بحران بانکی است که نااطمینانی، بی ثباتی و اصطکاک مالی در نظام بانکی را به تصویر می کشد. در این مطالعه طراحی شاخص استرس بانکی با به کارگیری مدل عاملی پویا صورت گرفته است. این مدل با روش حداکثر راستنمایی و الگوی تصادفی از داده های گمشده برآورد شده است. به کمک 6 متغیر تعیین کننده بحران بانکی کشور، دو شاخص استرس بانکی با دو ماهیت متفاوت برای بررسی ثبات نظام بانکی به صورت سری زمانی برآورد شده است. در نهایت هر دو شاخص استرس برآوردی نشان دادند؛ انطباق زمانی دقیقی بین بیشترین مقادیر استرس بانکی با شوک هایی وارده به اقتصاد ایران وجود دارد. همچنین این نتیجه حاصل شد که شاخص های استرس بانکی اثرات عواملی خارجی از جمله تحریم ها بر نظام بانکی، ضعف های بنیادین نظام بانکی را هم نشان می دهند؛ همچنین قادر به پیش بینی بحران های بانکی نیز هستند.

    کلیدواژگان: استرس بانکی، مدل عاملی پویا، داده های گمشده، اصطکاک مالی، پیش بینی بحران بانکی
  • دنیا حاجی شاه وردی، غلامرضا زمردیان* صفحات 75-86
    در چارچوب تعریف ثبات مالی و ریسک سیستمیک، بروز پدیده هایی نظیر هجوم بانکی، وحشت بانکی و سقوط اعتباری را می توان از مصادیق بی ثباتی در نظام بانکی دانست. اغلب مطالعات این حوزه متکی بر وقایع قطعی و پس رویدادی می باشند، که این امر در کنار سایر عوامل نظیر عدم توجه به ساختار متفاوت نظام های بانکی، عدم بومی سازی شاخص ها و ساده سازی بیش از حد الگوهای مورد کاربرد موجب شده تا برای بازارهای نوظهور و اقتصادهای در حال توسعه نظیر ایران وقوع رویدادهایی دال بر بی ثباتی بانکی گزارش نگردد، لذا در این کار مطالعاتی با هدف پوشش کاستی های مطالعات پیشین و با کاربرد الگوی گارچ چرخشی مارکوف سیستم پیش هشدار دهنده ای مبتنی بر رهیافت شاخص فشار بازار پول برای نظام بانکی ایران طراحی شد، که یافته ها حاکی از وجود سیگنال های از بروز بحران بانکی برای سال های 59-1357، 65-1363، 74-1370 و 94-1390 می باشد.
    کلیدواژگان: بی ثباتی بانکی، سیستم پیش هشدار دهنده، الگوی گارچ چرخشی مارکوف
  • مجید سبزه*، رضا تهرانی، یاسر کارگری صفحات 87-100
    موضوع تقسیم سود نقدی شرکت ها از بحث برانگیزترین مفاهیم مطرح در حوزه مالی و سرمایه گذاری بوده و توجه اقتصاددانان و مدیران زیادی را به خود جلب کرده است. به همین جهت در این پژوهش به دنبال آن هستیم که رابطه بین سهامداران، وام دهندگان و دولت را در رابطه با سیاست تقسیم سود نقدی به کمک نظریه بازی ها تحلیل کنیم. بازی میان این سه بازیکن از نوع بازی ایستای محض با اطلاعات کامل و جمع غیر صفر بوده و هر بازیکن دارای سه استراتژی کاهش در میزان سود نقدی پرداختی، افزایش و حفظ وضع موجود می باشد. تعادل ناش بازی میان این سه بازیکن نقطه ای است که در آن سهامداران مایل به حفظ وضعیت موجود، و دولت و وام دهندگان مایل به کاهش در میزان سود نقدی هستند. اما تصمیم مدیریت ممکن است چیزی غیر از نقطه تعادل باشد، چراکه اعضای هیات مدیره و سایر مدیران به صورت مستقیم و غیر مستقیم توسط سهامداران تعیین می گردند و در نتیجه نظر آنها بر بقیه ارجح تر است.
    کلیدواژگان: سهامداران، وام دهندگان، دولت، تقسیم سود، نظریه بازی ها
  • مولود سلیمانی، فائق احمدی*، حمیدرضا وکیلی فرد، محمدحسین رنجبر صفحات 101-116

    هر مجموعه از ضرایب موجک بخشی از سری زمانی را در مقیاس های زمانی متفاوت در بردارد. پیاده سازی تبدیل موجک، با بهره گیری از بهترین موجک ها در سطوح مناسب تاثیر بسزایی در نتایج تحلیل های مالی خواهد داشت؛ بنابراین در پژوهش حاضر در پی ارایه مدل پیشنهادی برای پیش بینی پایداری مالی شرکت با استفاده از روش اکونوفیزیک با استفاده از یک نمونه متشکل از 86 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1393 تا 1397 است. نتایج به دست آمده از فرضیه پژوهش نشان می دهد که پیش بینی پایداری مالی مبتنی بر روش اکونوفیزیک می تواند نتایج بهتری را ارایه دهد. مطابق با یافته های پژوهش می توان اظهار داشت دندروگرام مشاهده شده در موجک دابشیز دقت بیشتری را در نوفه زدایی و به تبع آن خوشه بندی داشته است.

    کلیدواژگان: پایداری مالی، روش اکونوفیزیک، نوفه زدایی
  • مهدی شبان، حبیب الله نخعی*، قدرت الله طالب نیا، نازنین بشیری منش صفحات 117-130

    هدف پژوهش حاضر، آزمون سرایت نوسانات قیمت دارایی های فیزیکی به بازده صنایع منتخب بورسی شامل صنعت شیمیایی، دارویی، غذایی، ساختمانی و فلزات اساسی می باشد. به این منظور اطلاعات شاخص بازده صنایع منتخب، نرخ دلار، قیمت سکه بهار آزادی (نماینده بازار طلا)، قیمت نفت خام ایران و قیمت مسکن از نیمه آذرماه سال 1387تا اسفند سال 1397 با تواتر روزانه تهیه گردیده و با بکارگیری روش واریانس ناهمسانی شرطی و رهیافت فضا حالت و فیلتر کالمن، انحراف معیار شرطی بازده ها به عنوان معیار نوسانات منظور می شود. سپس با استفاده از روشARDL ، چگونگی سرایت نوسانات قیمت دارایی های فیزیکی به شاخص بازده صنایع منتخب تشریح شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد صنعت مواد شیمیایی از نوسانات بازار ارز، مسکن و طلا، صنعت مواد دارویی از نوسانات بازارهای نفت، ارز و مسکن، صنعت مواد ساختمانی از نوسانات بازار ارز، صنعت مواد غذایی از نوسانات بازار نفت و صنعت فلزات اساسی از نوسانات بازار طلا در سیستم خطی سرایت پذیری دارند که شواهدی مبتنی بر عدم کارایی اطلاعاتی در صنایع بورسی اوراق بهادار تهران را ارایه می نمایند.

    کلیدواژگان: سرایت، نوسانات، صنعت، دارایی های فیزیکی، رهیافت فضا حالت، روش ARDL
  • زهره طباطبایی نسب*، نسیم شاه مرادی صفحات 131-148
    صورت های مالی یکی از مبانی اساسی تصمیم گیری در بازار سرمایه است. صورت های مالی و به ویژه صورت سود و زیان، نشان دهنده نتیجه عملکرد یک واحد تجاری است. در شرایط بحران، شرکت ها به دلیل پایین بودن سود و به دنبال آن کاهش ارزش و پاداش مدیران، انگیزه بیشتری برای مدیریت سود دارند. از این رو بررسی کیفیت سود به خصوص در شرایط بحران اهمیت بسزایی دارد. در این پژوهش رابطه پویای کیفیت سود و بازده شرکت ها و تاثیر بحران های ارزی بر این رابطه با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته مورد بررسی قرار گرفته است. برای ارزیابی کیفیت سود حسابداری از سه معیار میزان ارزیابی سود ناخالص، میزان تحقق نقدی سود و مدیریت سود واقعی بهره گرفته شده است. همچنین از شاخص فشاربازار ارز برای سنجش بحران ارزی به عنوان شاخصی از نااطمینانی اقتصادی استفاده شده است. بدین منظور نمونه ای شامل 77 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در طی سال های 1389 تا 1397 به روش حذف سیستماتیک مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از وجود رابطه مثبت مابین معیارهای کیفیت سود و بازده و اثرگذاری معکوس بحران ارزی بر این رابطه بوده است.
    کلیدواژگان: کیفیت سود، بازده سهام، بحران ارزی، گشتاورهای تعمیم یافته
  • شادانلو عامری سیاهویی، حمیدرضا کردلویی*، سید محمد عبداللهی کیوانی صفحات 149-162
    یکی از مهمترین ریسک های مترتب بر سیستم بانکی ریسک اعتباری یا همان ریسک نکول تسهیلات می باشد. با توجه به ترکیب پورتفوی موسسات مالی و اعتباری و ارتباط متقابل اقلام آن با یکدیگر، هرگونه تنش در بازپرداخت تسهیلات سررسید شده می تواند باعث مشکلات اساسی دیگر مانند ریسک نقدینگی، ریسک نرخ بهره و حتی ورشکستگی گردد. لذا موسسات مالی و اعتباری همواره به دنبال مدل ها، کسب تجربیات و بهبود مدل های مورد استفاده در زمینه اعتبارسنجی مشتریان اعتباری خود بوده اند. لیکن لیست متغیرهای مهم در اعتبارسنجی و انتخاب مدل مناسب و موثرتر سوال اساسی بسیاری از موسسات مذکور بوده است. تحقیق حاضر مدل های خطی LPM، غیرخطی لاجیت و پروبیت و Z آلتمن را با استفاده از مجموعه ای از متغیرهای متغیرهای کیفی (عمر شرکت، وثیقه، تجربه مدیران، نوع شرکت) و متغیرهای مالی (سرمایه در گردش به کل دارایی ها، ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام به ارزش دفتری بدهی ها، کل فروش به کل دارایی ها، سود انباشته به کل دارایی ها، سود قبل از بهره و مالیات به کل دارایی ها) 400 مشتری حقوقی بانک ها و موسسات اعتباری غیردولتی طی سال های 1395 لغایت 1398 را مورد بررسی و مقایسه قرار می دهد. نتایج به دست آمده گویای آن است که اولا متغیرهای مورد استفاده با اطمینان مناسبی وضعیت اعتباری یعنی احتمال نکول تسهیلات مشتریان حقوقی را توضیح می دهند. ثانیا تمامی مدل ها بیش از 80% در پیش بینی احتمال نکول تسهیلات موفق بوده لیکن مدل لاجیت (هر چند اندک) کارایی بالاتری از خود نشان داده است.
    کلیدواژگان: ریسک اعتباری، احتمال نکول، الگوی رگرسیون خطی (LPM)، رگرسیون لجستیک (Logit)، پروبیت (Probit) و Z آلتمن
  • جواد غیاثی*، محمدطاهر احمدی شادمهری صفحات 163-175
    بررسی جهت علیت بین بازارهای آتی و نقدی یک محصول، همواره یک سوال مهم برای بازیگران بازار آن محصول و همچنین سیاستگذاران است. با راه اندازی بازار مشتقات مالی از جمله آتی  و اخیتار معامله زعفران در بورس کالای ایران از سال 1397 این سوال در بازار زعفران ایران نیز مطرح شده است. در این مقاله هدف اصلی تعیین جهت علیت بین بازار نقدی و آتی زعفران است. داده های موردنیاز از بورس کالای ایران و همچنین پایگاه دنیای زعفران طی دوره خرداد 1397 تا آبان 1398 به صورت روزانه اخذ و بر اساس مدل های علیت گرنجر و ناهمسانی شرطی تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که در حالت عمومی، نتایج صریحی درباره جهت علیت وجود ندارد  اما با تفکیک بین دوره های صعودی و نزولی، مشخص می شود که در دوره های نزولی،مطلقا، علیت از بازار آتی به نقدی بوده است و در دوره های  صعودی، بعضا، علیت از بازار نقدی به آتی بوده است.
    کلیدواژگان: قیمت نقدی، قیمت آتی، زعفران، آزمون علیت گرنجر، مدل گارچ
|
  • MohammadHossein Asadi Moshizi, Zohreh Hajiha *, Sayedeh Mahboubeh Jafari Pages 1-18

    The purpose of this study is to investigate the relationship between conservatism and stock price crash risk with emphasis on debt maturity in the life cycle of companies listed in Tehran Stock Exchange. For this purpose, the financial statements of 106 companies were collected during the period 2011-2017. Multivariate regression with combined data was used to test the hypotheses. The Givoly & Hayn criteria were used for conservatism and the negative skewness criterion was used to stock price crash risk. The findings of the first hypothesis test suggest that there is a relationship between accounting conservatism and the stock price crash risk. In other words, conservative practices will reduce the stock price crash risk. The findings of the second hypothesis test also suggest that debt maturity has a moderating role on the relationship between accounting conservatism and stock price crash risk. In the life cycle stages, the above hypotheses were confirmed in the maturity and growth stages. In other words, conservatism reduces the likelihood of bad news coming into the market, thereby reducing the stock price crash risk. Debt maturity also increases the ability of conservatism to reduce the stock price crash risk.

    Keywords: Conservatism, Debt Maturity, Negative skewness of stock returns, Stock Price Crash Risk
  • Hossein Amiri *, Mahmood Najafi Nezhad, Mohammad Sayadi Pages 19-40
    Given that investing in the stock market is associated with risk, measuring it is one of the most important issues for investors. The present study measures risk measurement by the measure of risk. In this study, the value at risk, using the GARCH, APARCH and GJR models with normal distributions, T-stents, T-stents, strings and strings, including string distributions; the reverse distribution of normal GIG (NIG) and generalized hyperbolic distribution (GHyp) is estimated. In this study, to measure risk, the efficiency of Tehran Stock Exchange index in chemical industries and total index has been used. The time period in this study includes a seven-year period with a daily frequency during the period of 05/01/1392 to 28/12/1398. The results showed that the Garc models were more accurate with the Levy distribution, and among the Garc models, the GJR model was more accurate, considering the Lou distribution and the Skewed-t distribution used among the other models.
    Keywords: Value at risk, GARCH models, Levy Distribution, risk management, and Tehran Stock Exchange
  • Nafise Taghizade, Mohsen Hamidian *, Nowrouz Nourollahzadeh Pages 41-56

    The main purpose of this study is to investigate moderating effect of investor's attention and investor's participation on the relationship between initial returns and divergence of investor's opinion in companies with initial public offering. The total of 124 IPO companies during 2006 to 2018 at Tehran Stock Exchange was analyzed. This is an applied research in terms of purpose and descriptive-post-event research regarding data collecting method. The research hypotheses are examined using Eviews8 software. The findings indicate investors' attention has a negative and significant effect on the relationship between initial returns and divergence of IPO investor’s opinions. Moreover, the micro investor's participation has a positive and significant effect on the relationship between initial returns and the divergence of IPO investor's opinions. The finding is consistent with the view that the level of individual investors’ participation has an implication on behavioral bias, which affects divergence of investor's opinion in the after-market.

    Keywords: Divergence of opinion, Investor's attention, participation, Initial Public Offering
  • Samineh Ghasemifar, Abolfazl Shahabadi *, Shamsollah Shirinbakhsh, Mirhosien Mousavi, Azam Ahmadian Pages 57-74

    By the fact that most of the public and private sector financing comes from the country's banking sector, It is important to maintain stability and prevent a crisis in the banking system. The purpose of this study is to identify the banking crisis using the Banking Stress Index in the Iranian economy for the period of 1398-1388. The Banking Stress Index is the best benchmark for assessing the banking crisis that reflects uncertainty, instability and financial friction in the banking system. In this study, the design of a bank stress index was performed using a dynamic factor model. This model is estimated by the maximum likelihood method and the stochastic pattern of missing data. Using six variables determining the banking crisis in the country, two banking stress indices with two different natures have been estimated in time series to examine the stability of the banking system. Finally, both indices of stress showed estimation; there is a precise timing of the coincidence between the greatest amounts of bank stress and the shocks to the Iranian economy. It was also concluded that bank stress indicators reflect the effects of external factors, including sanctions on the banking system fundamental weaknesses of the banking system, as well as being able to predict banking crises

    Keywords: Banking Stress, Dynamic Factor Model, Missing Data, Financial Friction, Banking Crisi Forecasting
  • Donya Hajishahverdi, Gholamreza Zomorodian * Pages 75-86
    In the context of defining financial stability and systemic risk, the occurrence of phenomena such as  bank panic and credit crunch can be considered as examples of instability in the banking system. Most studies in this field rely on definite and post-event events, which, along with other factors such as lack of attention to the different structure of banking systems, lack of localization of indicators and over-simplification of patterns used, has led to emerging markets and economies. Developments such as Iran do not report the occurrence of events indicating bank instability, so studies aimed at covering the shortcomings of previous studies and using theMarkov switching model  were designed based on the monetary market pressure index approach for the Iranian banking system.That the findings indicate the existence of a signal Lehigh banking crises forThe voting period of the fourth season is 1979 to the third season of 1980, the period of the first season is 1984 to the fourth season of 1986, the period of the second season is 1991 to the third season of 1996 and the period of the second season is 2011 to the third season of 2015.
  • Majid Sabzeh *, Reza Tehrani, Yasser Kargari Pages 87-100
    One of the most arguable discussions in financial and investment scope is cash interest division of companies and has considered by the great numbers of economists and directors. Therefore, this article shall be study the relationship among shareholders, creditors and government considering to dividend policies approach to game theories.
    Playing of three players is kind of pure Constant-sum gamer considering to Perfect Information and Non- zero sum game, and any of the players has three strategies in decreasing of paid cash interest and increasing and preserving of current status.  The balance point among three players is viewpoints that shareholders are tend to conserve current status and government and debtors tend to decreasing of cash interest.  But Board of Director members, managing directors and other directors are assigned directly or indirectly by the shareholders, therefore directors’ decisions may be different from balance point and it shall result in their viewpoints be considered more preferable than the others.
    Keywords: Shareholders, Creditors, government, Dividend policy, Game theory
  • Moloud Soleimani, Faegh Ahmadi *, Hamidreza Vakilifard, MohammadHossein Ranjbar Pages 101-116

    Each set of wavelet coefficients contains part of the time series at different time scales. Implementing wavelet transforms by utilizing the best wavelets at the right levels will have a significant impact on financial analysis results. Therefore, the present study seeks to present a proposed model for measuring firm financial sustainability by using an economophysical method using a sample of 86 companies listed in Tehran Stock Exchange during 2015-2019. The results of the research hypothesis show that the prediction of financial sustainability based on the economophysical method can provide better results. According to the findings of the study, it can be stated that the dendrogram observed in the Dabshiz wavelet is more accurate in decoupling and consequently clustering.

    Keywords: financial stability, Econophysics Method, Noise Dispensing
  • Mahdi Shaban, Habibollah Nakhaei *, Ghodratollah Talebnia, Nazanin Bashiri Manesh Pages 117-130

    The purpose of this study is to test the transmission of price fluctuations of physical assets to the returns of selected industries including the chemical, pharmaceutical, food, construction and basic metals industries. For this purpose, the data of selected industries return index, dollar rate, Bahar Azadi coin price (representative of gold market), Iranian crude oil price and housing price from mid-December 2008 to March 2019 were prepared with daily frequency and using conditional heterogeneity variance method and state space approach and Kalman filter, conditional standard deviation of returns is considered as a measure of fluctuations. Then, using the ARDL method, how the fluctuations in the price of physical assets are transmitted to the index of returns of selected industries is described. The results show that the chemical industry from the fluctuations of the foreign exchange market, housing and gold, the pharmaceutical industry from the fluctuations of the oil, foreign exchange and housing markets, the construction materials industry from the fluctuations of the foreign exchange market, the food industry from the fluctuations of the oil market and the basic metals industry from the market fluctuations gold has a contagious linear system that provides evidence of information inefficiency in the Tehran Stock Exchange industry.

    Keywords: transmission, fluctuations, Industry, physical assets, state space approach, ARDL Method
  • Zohre Tabatabaienasab *, Nasim Shahmoradi Pages 131-148
    one of the basic foundations of decision making is financial statements, especially income statement, Which is the result of the performance of an entity. In times of crisis, because of low profits, Leads the Decrease of firm value and decrease Directors bonus, companies are more motivated to manage earnings and Analysis the quality of earnings is especially important in times of crisis. In this study, the relationship between the quality of earnings and return of companies and the impact of currency crises on this relationship was investigated. To evaluate the quality of earnings three criteria was used: gross profit Realization, cash flow of earnings and real profit management, and the exchange market pressure index is used to measure the crisis. For this purpose, a sample of 77 companies listed in the Stock market during 2008-2018 was surveyed by Systematic Removal Method. And to test the Hypothesis, Eviews software and dynamic models were used. The results indicate that there is a positive relationship between earnings quality criteria and return and The reverse effect of the currency crisis has been on this relationship.
    Keywords: Earnings Quality, Stock Return, Currency Crisis, Dynamic Relationship
  • Shadanloo Ameri Siahoee, HAMIDREZA KORDLOUIE *, Seyed Mohammad Abdollahi Keyvani Pages 149-162
    One of the most important risks of the banking system is the credit risk. Considering the portfolios of institutes and the mutual relationship of their items, any tension in refunding the overdone facilities can lead to essential problems such as liquidity risk, interest rate, and even bankruptcy. In this way, finance and credit institutes look for models, achieving experience, and improving credit evaluation models they use to validate the credit of their credit customers. However, the list of the important variables for credit validation and selection of the more appropriate and effective model has been a crucial question for many of these institutes. The present study investigates the LOGIT, PROBIT, and Z Altman models, using a set of qualitative and quantitative variables of the legal customers of depository institutions. The findings prove that qualitative and financial variables of the legal customers for this institute proved to be explanatory for the credit risk probability at a high degree of confidence. These models successfully predicted credit risk for 80% of the facilities and LOGIT was more successful than other models.
    Keywords: credit risk, default probability, Linear Regression Model, logistic regression, Probit, Z Altman
  • Javad Ghiyasi *, Mohammadtaher Ahmadishadmehri Pages 163-175
    Investigating the causality between the futures and spot markets of a commodity is always an important question for market traders and policy makers. By launching financial derivatives including futures and options for saffron in Iranian commodity exchange since 1397, this question has also been raised in the Iranian saffron market. The main purpose of this paper is to determine the causality between the spot and futures markets of saffron. The required data were obtained daily from the Iranian commodity exchange as well as the Saffron World database during June 2018 to November 2019 and analyze based on Granger causality test and generalized autoregressive conditional heteroskedasticity (GARCH) models. The results show that, in general, there are no explicit causal direction, but by distinguishing between ascending and descending periods, it is clear that in the descending periods, absolutely, causality has been from futures market to spot market and in ascending periods, For some, causality has been from spot market to the futures.
    Keywords: Cash price, future price, saffron, Granger Causality Test, Garch model